Toskania z lotu ptaka

Cóż to za przepiękna kraina winem płynąca? To Toskania – prawdziwa esencja tego, co najbardziej włoskie w sztuce, architekturze, kuchni oraz – jak mawiają poddani królowej Elżbiety – „last but not least” w winiarstwie.

Ta miękko ułożona między górskim pasmem Apeninów, a morzem Tyrreńskim i Liguryjskim kraina od wieków przyciągała ludzi z całego świata. Nic dziwnego – cudowne krajobrazy, delikatny klimat i wspaniała kuchnia… czy można wymarzyć sobie lepsze miejsce?

Wśród licznych nacji odwiedzających Toskanię zawsze byli też nasi rodacy. W XVIII wieku we Florencji bywali Stanisław Staszic i Julian Ursyn Niemcewicz, a Stanisław Kostka Potocki zakupił tu etruskie wazy, które po dziś dzień można oglądać w muzeum w warszawskim Wilanowie.

Na szczęście mimo upływu czasu i napływu turystów udało się zachować 100% Toskanii w Toskanii. Przecudne widoki, wspaniała przyroda i niebywale smaczna kuchnia od wieków oczarowują przyjezdnych z taką samą mocą.

Malownicze cyprysowe aleje wijące się po łagodnie opadających wzgórzach często prowadzą do ukrytych między pagórkami winnic. Ach, cóż to za winnice! Za swe czerwone wina, z których większość pochodzi z odmiany winorośli Sangiovese, Toskania ceniona jest na całym świecie. 

Od smaków tego cudownego regionu łatwo o istny zawrót głowy (nawet bez wina). Kuchnia jest prosta i opiera się na darach toskańskiej ziemi i lasów. Podstawowe jej ingrediencje to oliwa, trufle, grzyby leśne, dziczyzna, kasztany, fasola, skorupiaki. A do tego zioła: rozmaryn, tymianek, szałwia, mięta, estragon. Proste, a jakże fenomenalne smaki.

Przepiękne widoki, przesmaczna kuchnia i znakomite wino – po prostu dolce vita!

Podziel się: