Toskania – jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie

Miękko ułożona między górskim pasmem Apeninów, a morzem Tyrreńskim i Liguryjskim Toskania od wieków przyciągała ludzi z całego świata. Nic dziwnego – cudowne krajobrazy, delikatny klimat i wspaniała kuchnia … czy można wymarzyć sobie lepsze miejsce?

Od smaków tego cudownego regionu łatwo o istny zawrót głowy (nawet bez wina). Kuchnia jest prosta i opiera się na darach toskańskiej ziemi i lasów. Podstawowe jej ingrediencje to oliwa, trufle, grzyby leśne, dziczyzna, kasztany, fasola, skorupiaki. A do tego zioła: rozmaryn, tymianek, szałwia, mięta, estragon. Proste, a jakże fenomenalne smaki.

Do dań toskańskiej kuchni, ale nie tylko, polecam Villa Puccini Chianti Superiore. Ten kupaż dwóch szczepów – sangiovese i canaiolo, zachwyca intensywnym owocowym aromatem z wyraźnie wyczuwalnymi nutami fiołków. Okrągłą i zbalansowaną strukturę zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, makaronów w pikantnych sosach oraz dań kuchni śródziemnomorskiej.

Oferta dostępna
wyłącznie w
Podziel się: