Winny czy nie winny?
Jakiego wyboru dokonał Robert M.?

SAINTE MAGDALEINE
CHARDONNAY PAYS D'OC

Langwedocja to ciepły i słoneczny region cieszący się klimatem śródziemnomorskim, a zarazem największy producent wina we Francji i jeden z największych na świecie. 

Historia uprawy winorośli sięga tam czasów antycznych, a pierwsze wina na terenach dzisiejszej Langwedocji tworzyli starożytni Grecy. 

Niniejsze Chardonnay to wzorcowy przedstawiciel tej krainy winiarskiej. Jest świeże, chrupkie w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi w nosie nutami tropikalnych cytrusów i białych owoców. Świetnie sprawdzi się z rybami, smażonymi owocami morza bądź samo pite jako aperitif.

Oferta dostępna
wyłącznie w

FORTE AMBRONE TOSCANA BIANCO IGT

Toskania to prawdziwa esencja tego, co najbardziej włoskie w sztuce, architekturze, kuchni oraz oczywiście w winiarstwie. Malownicze cyprysowe aleje wijące się po łagodnie opadających wzgórzach często prowadzą do ukrytych między pagórkami winnic. Ach, cóż to za winnice! Forte Ambrone to marka prezentująca jakość i wizerunek najlepszych, klasycznych win włoskich łącząca rodzinną tradycję i sztukę winiarską. Forte Ambrone Bianco to wino o słomkowej barwie, w aromacie wyraźnie wyczuwalna akacja oraz białe kwiaty, a na podniebieniu przyjemna kwasowość. Idealne do sałatek z kurczaka, dań z ryb oraz lekkich przystawek.

Oferta dostępna
wyłącznie w

LES FONTAINES CHARDONNAY - SAUVIGNON IGP PAYS D’OC

Langwedocja słynie w świecie z produkcji wina. To właśnie tu znajduje się blisko 30% francuskich winnic, to region, który wytwarza najwięcej wina na świecie, ale rodzina Bonfils chce udowodnić, że produkuje się tutaj nie tylko dużo wina, ale przede wszystkim dużo dobrego wina. Les Fontaines Chardonnay – Sauvignon jest tego najlepszym przykładem: idealnie zbalansowane, mile orzeźwiające z przyjemnym finiszem. Intensywny aromat kwiatu akcji oraz owoców cytrusowych, na podniebieniu wyczuwalne nuty melona, cytrusów i białych owoców.

Oferta dostępna
wyłącznie w

FÀBULA DE PANIZA GARNACHA CARIÑENA D.O.P.

Do licznych skarbów, w które obfituje hiszpańska prowincja Saragossa, zaliczyć także można wiele bardzo zacnych win. Nie bez powodu uwielbiali je już starożytni Rzymianie, którym zdarzało się bez umiaru raczyć trunkami z tzw. Hiszpanii bliższej. Dziś największą sławą cieszą się wina pochodzące z regionu Cariñena, skąd też wywodzi się iście bajeczne Fàbula de Paniza Garnacha, wino o urzekającej wiśniowej barwie z fioletowymi refleksami. W aromacie odnajdziecie Państwo nuty dojrzałych jeżyn i wiśni. Pełna struktura i doskonałe zbalansowanie sprawiają, że jest wprost idealnym towarzyszem dań z czerwonych mięs, makaronów w wyrazistych, pomidorowych sosach oraz miękkich serów. 

Oferta dostępna
wyłącznie w

MIRAPIANA
MAREMMA TOSCANA
ROSSO D.O.C.

Nie bez kozery Toskania nazywana jest perlą włoskiego winiarstwa. Lekko górzyste ukształtowanie terenu i łagodny śródziemnomorski klimat – lepszych warunków uprawy winorośl nie mogla sobie wymarzyć. 

Nic więc dziwnego, że z Toskanii wywodzi się wiele największych gwiazd włoskiego, a wręcz światowego, winiarstwa. Głęboko rubinowe, smacznie wytrawne Mirapiana powstaje w rozciągającej się na malowniczych wzgórzach apelacji Maremma Toscana. Urokliwe owocowe aromaty pozostają w idealnej harmonii z nutami wiśni i białej czekolady – kompozycja godna największych włoskich mistrzów! 

Mirapiana wyśmienicie współgra z grillowanym mięsem, w szczególności z soczystym stekiem. Wspaniale też uzupełnia dania z dziczyzny.

Oferta dostępna
wyłącznie w

VILLA PUCCINI CHIANTI DOCG SUPERIORE 2016

Miękko ułożona między górskim pasmem Apeninów, a morzem Tyrreńskim i Liguryjskim Toskania od wieków przyciągała ludzi z całego świata. Nic dziwnego – cudowne krajobrazy, delikatny klimat i wspaniała kuchnia … czy można wymarzyć sobie lepsze miejsce?

Od smaków tego cudownego regionu łatwo o istny zawrót głowy (nawet bez wina). Kuchnia jest prosta i opiera się na darach toskańskiej ziemi i lasów. Podstawowe jej ingrediencje to oliwa, trufle, grzyby leśne, dziczyzna, kasztany, fasola, skorupiaki. A do tego zioła: rozmaryn, tymianek, szałwia, mięta, estragon. Proste, a jakże fenomenalne smaki.

Do dań toskańskiej kuchni, ale nie tylko, polecam Villa Puccini Chianti Superiore. Ten kupaż dwóch szczepów – sangiovese i canaiolo, zachwyca intensywnym owocowym aromatem z wyraźnie wyczuwalnymi nutami fiołków. Okrągłą i zbalansowaną strukturę zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, makaronów w pikantnych sosach oraz dań kuchni śródziemnomorskiej

Oferta dostępna
wyłącznie w