SAINTE MAGDALEINE
CHARDONNAY PAYS D'OC

Langwedocja to ciepły i słoneczny region cieszący się klimatem śródziemnomorskim, a zarazem największy producent wina we Francji i jeden z największych na świecie. 

Historia uprawy winorośli sięga tam czasów antycznych, a pierwsze wina na terenach dzisiejszej Langwedocji tworzyli starożytni Grecy. 

Niniejsze Chardonnay to wzorcowy przedstawiciel tej krainy winiarskiej. Jest świeże, chrupkie w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi w nosie nutami tropikalnych cytrusów i białych owoców. Świetnie sprawdzi się z rybami, smażonymi owocami morza bądź samo pite jako aperitif.

Oferta dostępna
wyłącznie w

KATRIN & DANIELA
GRÜNER VELTLINER

Białe, proste, średnio zbudowane, aromatyczne wino z Weinviertel w Austrii. Łączy wyrazistą owocowość z kwasowością i dobrze wyczuwalną wapienną mineralnością. 

Wino świeże i intrygujące – aromaty jabłek, cytrusów czy mango przenikają się z nutami białego pieprzu i siana. 

Doskonałe zarówno jako aperitif, jak i towarzysz ryb, owoców morza, sałatek czy też białych mięs, również panierowanych, sprawdzi się zatem ze sznyclem po wiedeńsku czy też schabowym.

Oferta dostępna
wyłącznie w

SAINTE MAGDELAINE SAUVIGNON IGP PAYS D'OC

We francuskiej Langwedocji tradycje uprawy winorośli są antyczne, rzec by nawet można – galijskie. Dziś ta przyjemnie rozpostarta między stokami Pirenejów a Morzem Śródziemnym słoneczna kraina to jeden z największych regionów winiarskich Francji. Wśród wielu fantastycznych winnic szczególną uwagę zwraca winnica rodziny Bonfils. Po francusku wykwintne, po langwedocku hojne Sainte Magdelaine przynosi to, co najbardziej charakterystyczne i najlepsze dla białych win: zwiewne aromaty orzeźwiających cytrusów subtelnie przeplatane nutą egzotycznych owoców. Złociste Sainte Magdelaine sprawdza się jako lekki aperitif i do przekąsek, nie tylko kuchni francuskiej. Wspaniale paruje się z rybami i białym mięsem.

Oferta dostępna
wyłącznie w

FABULA DE PANIZA SYRAH CARINENA D.O.P.

Do licznych skarbów, w które obfituje hiszpańska prowincja Saragossa, zaliczyć także można wiele gatunków zacnych win. Nie bez powodu uwielbiali je już starożytni Rzymianie, którym zdarzało się bez umiaru raczyć trunkami z tzw. Hiszpanii Bliższej.

Dziś największą, w pełni zasłużoną sławą cieszą się wina pochodzące z regionu Carinena. Tam właśnie powstaje iście bajeczne Fabula de Paniza. To nader miłe dla podniebienia wino w 100% produkowane jest ze szlachetnego szczepu Syrah. W smaku kusi ciemnymi owocami, zaś w aromacie urzeka fiolkami i czarną porzeczką.

Przyjemnie lekkie choć temperamentne Fabula de Paniza gustuje w daniach z czerwonego mięsa, zwłaszcza gdy są z grilla. Dobrze też uzupełnia się z mocnymi w smaku serami np. z gorgonzolą.

Oferta dostępna
wyłącznie w

MIRAPIANA
MAREMMA TOSCANA
ROSSO D.O.C.

Nie bez kozery Toskania nazywana jest perlą włoskiego winiarstwa. Lekko górzyste ukształtowanie terenu i łagodny śródziemnomorski klimat – lepszych warunków uprawy winorośl nie mogla sobie wymarzyć. 

Nic więc dziwnego, że z Toskanii wywodzi się wiele największych gwiazd włoskiego, a wręcz światowego, winiarstwa. Głęboko rubinowe, smacznie wytrawne Mirapiana powstaje w rozciągającej się na malowniczych wzgórzach apelacji Maremma Toscana. Urokliwe owocowe aromaty pozostają w idealnej harmonii z nutami wiśni i białej czekolady – kompozycja godna największych włoskich mistrzów! 

Mirapiana wyśmienicie współgra z grillowanym mięsem, w szczególności z soczystym stekiem. Wspaniale też uzupełnia dania z dziczyzny.

Oferta dostępna
wyłącznie w

ORPHEUS CABERNET SAUVIGNON 2018 DOLINA TRACKA

Fenomenalne w smaku i budowie wino Orpheus przywędrowało do nas z położonej na granicy bułgarsko-greckiej Tracji.

Ta od czasów starożytnych winem płynąca kraina przez wielu uważana jest za miejsce narodzin Dionizosa i ojczyznę europejskiego winiarstwa. Właśnie w otulinie Doliny Trackiej leży winnica Katarzyna Estate, z której wywodzi się wiele renomowanych bułgarskich win. Chlubą winnicy jest wytrawny, uwodzicielski Orpheus – zachwyca solidną i masywną konstrukcją aromatów owoców leśnych przetykanych kompozycją nut przypraw i dymu.

Wspaniały kompan czerwonych mięs oraz gulaszów, szczególnie domaga się polędwicy wołowej w owocowym sosie.

Oferta dostępna
wyłącznie w