SAINTE MAGDALEINE
CHARDONNAY PAYS D'OC

Langwedocja to ciepły i słoneczny region cieszący się klimatem śródziemnomorskim, a zarazem największy producent wina we Francji i jeden z największych na świecie. 

Historia uprawy winorośli sięga tam czasów antycznych, a pierwsze wina na terenach dzisiejszej Langwedocji tworzyli starożytni Grecy. 

Niniejsze Chardonnay to wzorcowy przedstawiciel tej krainy winiarskiej. Jest świeże, chrupkie w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi w nosie nutami tropikalnych cytrusów i białych owoców. Świetnie sprawdzi się z rybami, smażonymi owocami morza bądź samo pite jako aperitif.

Oferta dostępna
wyłącznie w

FORTE AMBRONE TOSCANA ROSSO IGT

Toskania to prawdziwa esencja tego, co najbardziej włoskie w sztuce, architekturze, kuchni oraz oczywiście w winiarstwie. Malownicze cyprysowe aleje wijące się po łagodnie opadających wzgórzach często prowadzą do ukrytych między pagórkami winnic. Ach, cóż to za winnice!

Za swe czerwone wina, z których większość pochodzi z odmiany winorośli Sangiovese, Toskania ceniona jest na całym świecie. Właśnie Sangiovese, obok Merlot i Syrah, stanowi fundament wina Forte Ambrone Toscana Rosso. Wyraźnie wyczuwalne aromaty wiśni oraz ciemnych owoców przeplatane są nutami wanilii. To łagodne i niezwykle przyjemne wino z jedwabistymi taninami. Idealnie pasuje do makaronów oraz grillowanych czerwonych mięs.

Oferta dostępna
wyłącznie w

SAINTE MAGDELAINE SAUVIGNON IGP PAYS D'OC

We francuskiej Langwedocji tradycje uprawy winorośli są antyczne, rzec by nawet można – galijskie. Dziś ta przyjemnie rozpostarta między stokami Pirenejów a Morzem Śródziemnym słoneczna kraina to jeden z największych regionów winiarskich Francji.

Wśród wielu fantastycznych winnic szczególną uwagę zwraca winnica rodziny Bonfils. Po francusku wykwintne, po langwedocku hojne Sainte Magdelaine przynosi to, co najbardziej charakterystyczne i najlepsze dla białych win: zwiewne aromaty orzeźwiających cytrusów subtelnie przeplatane nutą egzotycznych owoców.

Złociste Sainte Magdelaine sprawdza się jako lekki aperitif i do przekąsek, nie tylko kuchni francuskiej. Wspaniale paruje się z rybami i białym mięsem.

Oferta dostępna
wyłącznie w

SAINTE MAGDELAINE MERLOT IGP PAYS D’OC

Magiczna Oksytania, niegdyś legendarne księstwo to miejsce, które dzisiaj nazywa się Langwedocją. Miejsce, które z jednej strony opiera się o Pireneje, a z drugiej strony dotyka morza Śródziemnego. Kraina ta słynie z produkcji wina. To właśnie tu znajduje się blisko 30% francuskich winnic.

Langwedocja to region, który wytwarza najwięcej wina na świecie, ale rodzina Bonfils chce udowodnić, że produkuje się tutaj nie tylko dużo wina, ale przede wszystkim dużo dobrego wina. Sainte Magdelaine Merlot jest tego najlepszym przykładem: intensywny aromat malin, czarnych porzeczek i jagód harmonijnie przechodzi w nuty wiśniowego dżemu. Na podniebieniu gładkie, dobrze zbalansowane, z owocowym posmakiem. Idealnie pasuje do mięs z grilla, zapiekanek i dojrzewających serów.

Oferta dostępna
wyłącznie w

MIRAPIANA
MAREMMA TOSCANA
ROSSO D.O.C.

Nie bez kozery Toskania nazywana jest perlą włoskiego winiarstwa. Lekko górzyste ukształtowanie terenu i łagodny śródziemnomorski klimat – lepszych warunków uprawy winorośl nie mogla sobie wymarzyć. 

Nic więc dziwnego, że z Toskanii wywodzi się wiele największych gwiazd włoskiego, a wręcz światowego, winiarstwa. Głęboko rubinowe, smacznie wytrawne Mirapiana powstaje w rozciągającej się na malowniczych wzgórzach apelacji Maremma Toscana. Urokliwe owocowe aromaty pozostają w idealnej harmonii z nutami wiśni i białej czekolady – kompozycja godna największych włoskich mistrzów! 

Mirapiana wyśmienicie współgra z grillowanym mięsem, w szczególności z soczystym stekiem. Wspaniale też uzupełnia dania z dziczyzny.

Oferta dostępna
wyłącznie w

VILLA PUCCINI CHIANTI DOCG SUPERIORE 2016

Miękko ułożona między górskim pasmem Apeninów, a morzem Tyrreńskim i Liguryjskim Toskania od wieków przyciągała ludzi z całego świata. Nic dziwnego – cudowne krajobrazy, delikatny klimat i wspaniała kuchnia … czy można wymarzyć sobie lepsze miejsce?

Od smaków tego cudownego regionu łatwo o istny zawrót głowy (nawet bez wina). Kuchnia jest prosta i opiera się na darach toskańskiej ziemi i lasów. Podstawowe jej ingrediencje to oliwa, trufle, grzyby leśne, dziczyzna, kasztany, fasola, skorupiaki. A do tego zioła: rozmaryn, tymianek, szałwia, mięta, estragon. Proste, a jakże fenomenalne smaki.

Do dań toskańskiej kuchni, ale nie tylko, polecam Villa Puccini Chianti Superiore. Ten kupaż dwóch szczepów – sangiovese i canaiolo, zachwyca intensywnym owocowym aromatem z wyraźnie wyczuwalnymi nutami fiołków. Okrągłą i zbalansowaną strukturę zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, makaronów w pikantnych sosach oraz dań kuchni śródziemnomorskiej

Oferta dostępna
wyłącznie w