Jakie miejsce na T jest piękniejsze od Toskanii?

Cóż takiego mają w sobie trackie ziemie, że wydają na świat tak zacne winogrona?

Lekki, śródziemnomorski klimat i łagodne wzniesienia sprzyjają uprawie winorośli. Wystarczy spojrzeć na mapę, a jeszcze lepiej na globus, by uświadomić sobie, że Tracja położona jest na tej samej szerokości geograficznej co Dolina Rodanu, okolice Bordeaux i Toskania – nic więc dziwnego, że niektóre tutejsze wina niczym nie ustępują trunkom z najsławniejszych winnic Francji i Włoch.

Jednak nie samym winem człowiek żyje. W tutejszej kuchni jak w soczewce skupia się to, co najlepsze dla całego regionu. Wyraźne w smaku są tu wpływy kuchni tureckiej, greckiej i bułgarskiej, by nie powiedzieć bałkańskiej. Wsród atrakcji na tutejszych talerzach znajdziemy lokalną odmianę greckiej musaki, klasyczną turecką kawarmę (zapiekaną w „giuwecze”, czyli w glinianym naczyniu) wieprzowinę czy bardzo smaczne faszerowane cukinie. Doprawdy warto odwiedzić tę niesłusznie zapomnianą krainę!

Podziel się: