Jak smakuje krew Jowisza?

Co ma wspólnego toskańskie wino Mirapiana z krwią Jowisza? Okazuje się, że bardzo dużo!

Można rzec, że Mirapiana w aż 50% składa się z krwi Jowisza. Jak to możliwe? Otóż to wyborne wino w większości produkowane jest ze szczepu winogron Sangiovese, którego nazwa wywodzi się z łacińskiego „sanguis Jovis”, czyli po polsku „krew Jowisza”.

Osobom, które nie pamiętają czasów rzymskich, przybliżę tę jedną z najważniejszych postaci Panteonu. Jowisz – bóg nieboskłonu, burzy i piorunów – był ojcem wszystkich rzymskich bóstw, a przed uderzeniem jego pioruna drżeli ze strachu najdzielniejsi wojacy. W rzeczy samej takie właśnie jest wino Mirpiana – tęgie, potężne w aromatach i arcyciekawe. Po prostu boskie, a nawet piorunujące!

Oferta dostępna
wyłącznie w
Podziel się: